Tuesday, December 14, 2010

Kemana hilangnya kemanusiaan?

Sudah menjadi cerita normal masyarakat Malaysia hari ini dengan gejala sosial melibatkan remaja...

                              BUANG BAYI..ROGOL..SEKS BEBAS..ANAK LUAR NIKAH...

Sudah menjadi lumrah terma-terma ini dijadikan isu surat khabar,isu hangat berita tv mahupun isu yang berkumandang di corong-corong radio...
Mungkin pelik andai kata tiada isu seumpama ini dihebohkan....

Berjalan-jalan membaca berita di harian metro di alam maya menemukan penulis dengan berita menyayat hati...


TEMPAT KEJADIAN :KOTA TINGGI

MASA KEJADIAN: 7.30 PAGI

MANGSA:LIM KIN CHEE 58 TAHUN

 Seorang kaki pancing menangis teresak-esak apabila objek disangka sampah terlekat pada tayar depan keretanya ketika hendak menurunkan bot di pelantar Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) di tebing Sungai Johor, di sini, pagi semalam, rupa-rupanya mayat bayi lelaki yang baru dilahirkan.


Dalam kejadian jam 7.30 pagi itu, Lim Kin Chee, 58, mengundurkan kereta Datsun Wagon miliknya ke gigi air apabila tayar depan kenderaannya tersekat.


“Saya ingatkan sampah dan turun untuk membuangnya, tetapi terkejut apabila mendapati objek yang menyekat pergerakan kereta saya mayat bayi lelaki yang baru dilahirkan dan masih bertali pusat.

“Mayat itu tersembul keluar dari beg plastik hitam di bawah tayar kereta. Hampir separuh tubuh bayi itu terhimpit di bawah tayar dan saya menangis kerana kesedihan melihat keadaan itu.


“Saya sedih, marah dan kecewa sikap individu yang tidak berperikemanusiaan kerana membuang zuriat sendiri,” katanya.


Ketua Balai Polis Kota Tinggi, Cif Inspektor Mohd Azizi Abd Razak bersama pegawai dan anggotanya bergegas ke lokasi penemuan bayi itu sebaik menerima panggilan telefon daripada Lim.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Osman Muhammad Sebot mengesahkan penemuan mayat bayi lelaki berkenaan.


“Kami meminta bantuan Unit Forensik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor untuk membantu siasatan dan mayat bayi berkenaan dihantar ke Hospital Kota Tinggi.


Inilah kesannya andai masyarakat hari ini masih melalaikan tuntutan "amar makruf dan nahi mungkar"...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

blog2 lain