Tuesday, December 21, 2010

...Dari kerana mata... YanG MemPunyAi KuasA......

Assalamualaikum kepada semua para pembaca sekalian..Semoga semua pelajar CFS dan seluruh isi alamnya berada dalam keadaan yang sihat dan sentiasa berada dibawah rahmatNYA....


Bersyukur kerana kita masih lagi dapat bernafas dan berpijak di muka bumi ALLAH ini dan mampu mengucapkan TAHMID,BERTASBIH dan BERTAKBIR memuji namaNYA.....


Tidak semua orang mampu melihat dunia,tidak semua orang diberi peluang,ruang dan masa untuk mengecapi nikmat pancaindera seperti saya (si penulis blog) mampu untuk melihat nikmat ALLAH,mampu melihat kejadian-kejadian siang dan malam,mampu mengkaji,menganalisa,menatap,semua nikmat yang ALLAH turunkan kepada semua makhluknya.....


Jadi, sepintas lalu ingin saya(si penulis blog) mencuri masa anda sang pembaca setia untuk sama-sama kita membaca sebuah  artikel tentang tips menjaga kesihatan mata.....


Tentang Mata
Mata merupakan organ yang sangat penting bagi manusia. Bisa dikatakan mata merupakan jendela bagi manusia, sebab mata memproyeksikan benda-benda di sekelilingnya dan mengubahnya menjadi sensasi visual yang dapat dimengerti oleh otak manusia.
Otak manusia memiliki 2 area khusus untuk sensasi visual, iaitu area yang menerima sensasi visual dari mata dan area yang menterjemahkan sensasi visual tersebut agar dapat dimengerti oleh manusia. Jika salah satu area tersebut mengalami gangguan, maka proses penginderaan visual juga akan terganggu, tidak dapat melihat, atau tidak mengerti apa yang dilihat.

Anatomi Mata
Mata memiliki beberapa bagian di dalamnya yang hampir kesemuanya berfungsi seperti lensa. 
Dari luar :
  1. Kornea, sebagai pembias cahaya pertama sekaligus barier pertama bagi mata.
  2. Camera Occuli Anterior (COA), berisi cairan yang memberi nutrisi bagi kornea sekaligus sedikit membiaskan cahaya.
  3. Iris, selaput pelangi mata yang berwarna berbeda-beda seperti yang sering kita lihat.
  4. Pupil, lubang di tengah iris sebagai pintu masuk cahaya. Lebarnya pupil diatur oleh iris.
  5. Camera Occuli Posterior (COP), fungsinya sama dengan COA.
  6. Lensa, fungsinya untuk membiaskan cahaya.
  7. Corpus vitreum, berisi cairan yang memberi bentuk bola mata, sekaligus sedikit membiaskan cahaya.
  8. Retina, jalinan saraf mata yang menerima sensasi cahaya dan mengubahnya menjadi sensasi saraf untuk diteruskan ke otak.
  9. Sclera, merupakan kerangka dari mata.
  10. Conjunctiva, merupakan selaput mukosa yang kaya akan pembuluh darah, berfungsi untuk memberi nutrisi kepada bola mata.
PETUA MENJAGA KESIHATAN MATA
Petua ni sesuai diamalkan sesiapa sahaja terutama pelajar atau individu yang bekerja dalam bidang berkaitan komputer & internet. Tak kiralah anda seorang programer, pereka laman web, pereka grafik, usahawan internet, penulis blog dan sebagainya. Ataupun saja suka-suka menghabiskan masa berjam-jam di depan komputer misalnya layan facebook, main games, chatting, baca artikel di blog, cari info dan sebagainya.

1. Setiap kali mandi atau berwudhu, pastikan jangan pejamkan mata semasa air melalui mata anda, sebaliknya kelip-kelipkan mata anda beberapa kali, biar air mandian itu mencuci mata anda. Kalau terasa pedih tahan jer la yer.... 
2.Untuk menyegarkan mata yang letih atau rasa gatal-gatal akibat sakit mata, ambil beberapa helai daun sirih muda, basuh bersih-bersih. Ramas-ramaskan sampai lumat dan didihkan seketika. Tapis airnya dgn kain bersih ke dlm mangkuk dan biar hingga suam-suam kuku. Lepas tu rendamkan atau jiruskan terus pun boleh, pada mata anda sambil kelip-kelipkan mata berulang kali. Insya Allah mujarab,tapi yang ni leceh sikit sebab sekarang ni susah nak cari daun sirih.
3. Amalkan senaman utk mata anda. Bukan badan je perlukan senaman, mata pun perlu bersenam juga, caranya:
a. Pergi ke luar rumah, lihat satu objek berdekatan anda, kemudian beransur-ansur lihat pula objek yg lebih jauh, dan jauh, jauh lagi, sejauh-jauhnya la. Lepas tu balik semula beransur-ansur lihat objek yang berdekatan anda. Ulang proses ini beberapa kali sampai anda naik bosan atau naik menyampah,jangan sampai naik angin dah la ye. Dlm proses tadi sekiranya anda ternampak satu objek menarik(misalnya ada awek cun melintas) bolehlah fokuskan sekejap pd objek tu(kira senaman mata gak tu), tapi jangan tengok lama-lama ye, berdosa he he he,dan mata anda juga berisiko untuk terkena lontaran objek-objek berbahaya.
b. Gerakkan mata anda ke kanan semaksimum mungkin,berhenti sekejap, kemudian ke kiri, berhenti sekejap, seterusnya ke atas, bawah dan tengah (sampai mata naik juling), beransur-ansur lajukan proses ini.
c. Setelah 1-2 jam di depan komputer, berhenti sekejap, lihatlah objek-objek berwarna hijau di luar rumah anda, seperti pokok-pokok dsb, sesungguhnya warna hijau itu menenangkan & merehatkan mata anda.
4. Amalkan makan makanan yang kaya dgn vitamin A & C seperti susu, sayur(terutama carrot & brokoli) dan buah2an (terutama aprikot & anggur) dan sebagainya.
5. Elakkan melihat benda-benda yang tak sepatutnya dilihat terutamanya di internet ni macam-macam bahan yang boleh merosakkan mata & minda anda,he he.. faham-faham sendirilah ye.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jadi sebagai hamba Allah yang mengabdikan diri sepenuh hidupnya untuk beribadat kepada Allah menjadi tanggungjawab kita untuk menjaga kesihatan mata supaya kita terus dapat melihat dan mensyukuri nikmat pemberianNYA untuk terus melakukan amal ibadah kepada DIA....




*si penulis blog suka muzik ini tapi pesanan saya jangan jadikan mata anda sebagai pemula kepada perkara-perkara mungkar yer...Jagalag mata anda dan gunakan mata anda untuk perkara-perkara kebaikan...(::untuk kamu dan diriku jua::)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

blog2 lain