Monday, April 1, 2013

MeNcari hIKmah dI seBAliK kePaYAhan..



"Ya Allah! Tidak ada kemudahan kecuali apa yang engkau jadikan mudah. Sedang apa yang susah dapat engkau jadikan mudah apabila engkau mengkehendakinya".
(Riwayat Ibn Hibban)


"STRESS!!! 
Assignment tak siap lagi...Esok ada kuiz...Meeting persatuan lagi...Lusa kena present dalam kelas.. Ya Allah,peningnya...Apa aku nak buat ni.."

Inilah kata-kata yang biasa terpancul di bibir-bibir mahasiswa CFS IIUM..Stress,stress,stress...Bila dah stress,semua kerja tak jadi..Habis lingkup semua..( ish3)

Asyik menyoal pada Tuhan yang Maha Kuasa, kenapalah Allah bagi ujian ni..Aku tak kuat..Aku tak mampu..Natijahnya, memang betul kegagalan yang menghantui diri.. 
Salah siapa?? Allah?? Mak ayah?? Lecturer?? Kawan-kawan?? Roommate??
Bila dah sibuk menunding jari pada orang lain, perkara yang perlu diutamakan pun terabai.. Itulah nasib bila tak redha pada ketentuan Ilahi..
Redha bukan semata-mata redha..tapi, bila kita redha, Allah bantu untuk bangkit kembali..( kalu tak usaha, jangan berangan Allah nak bagi kejayaan bulat2 ).

Saat membicarakan soal siapa yang lagi berat ujiannya, pasti lidah akan letih untuk memberi hujah.. Masing-masing akan mempertahankan diri masing-masing.. ( masing2 sibuk dengan ego masing2)

Bila menyebut soal ujian dan kesusahan, teringin untuk berkongsi sebuah cerita a.k.a pengalaman yang sempat dikutip pada waktu berbaki di bumi CFS ini... Moga-moga menjadi pedoman bersama..

****************************************************************************

Petang itu, hujan renyai-renyai membasahi bumi CFS yang dicintai ini.. Perut mula berdondang sayang meminta diisi.. Sebelum melangkah menuju ke tempat meeting, diri ini sempat singgah di cafe ZC.. Niat awalnya, sekadar ingin duduk melepaskan lelah.

Sambil duduk, mata melilau memerhati siswi-siswi yang sedang memenuhi tuntutan fitrah jasadi..
 Di saat itu, mata terpandang gelagat pakcik menebar roti canai yang sedang sibuk menarik perhatian siswi-siswi yang melalui gerainya agar singgah untuk membeli beraneka roti canai yang disediakannya...
"Roti kosong ada, roti telur ada, macam-macam ada... Roti! roti! Singgah-singgah"..        ( ini antara dialog promotion pakcik );
Usahanya menarik pelanggan kadang-kadang menemui kegagalan.. Pelajar yang lalu sekadar memandang sepi akan ajakan pakcik.. Terdetik dalam hati ini, tiadakah sesiapa yang menyara pakcik ini pada saat usianya meniti senja.. ( pakcik xde lah tua sgt..tp,andai pakcik ada anak,mgkin usianya sebaya pelajar cfs )..
Antara perkara menarik yang sempat diperhatikan pada pakcik ini selain dari rasa tak pernah putus asanya ialah apabila tiba waktu solat, semestinya kelibat pakcik ini tidak kelihatan.. Sesetengah peniaga mungkin merasakan bahawa setiap waktu adalah duit, duit dan duit... Tapi, pakcik amat teguh dengan ibadahnya... Dia tidak kisah meninggalkan gerainya buat seketika demi mengambil masa berjumpa Penciptanya..Allah, Allah.

Jika dinilai bilangan pelanggan yang datang menikmati rotinya, tidaklah seramai mana.. Namun, pakcik tetap meletakkan kebergantungan yang tinggi pada Tuhan Rabbul Jalil...
KITA???? SEJAUH MANAKAH KEBERGANTUNGAN KITA PADA ALLAH ?? ..

******************************************************************************
Itu baru secebis kisah yang Allah tunjukkan di depan mata.. Bagaimana dengan yang lain??. Selami hikmah dalam setiap yang berlaku.. Pasti hati dan bibir akan mampu tersenyum bahagia kerana di situ ada hikmah dari yang Maha Agung.. :-) 

Andai kita dapat melihat betapa hebatnya kesusahan orang lain jika dibandingkan dengan diri kita, pasti air mata penyesalan akan menitis dek kerana mulut dan hati ini terlalu lancang mempertikaikan ujian yang diberi oleh yang Maha Kuasa.. ALLAHUAKBAR..

Moga-moga kita semua tidak tergolong dalam golongan yang rugi...insyaAllah...



by : sang mujahidah

Saturday, March 16, 2013

MUSLIM PRODUKTIF GAYA LONG DAY PLANTS


Sabtu, 16 Mac 2013

“ Umat Islam harus cemerlang, hari ini mesti lebih baik dari semalam..” (1) bait lirik Menuju Wawasan tergiang-nging di corong telinga di kala mataku memberat.

Modul Biology  2 terselak-selak ditiup angin yang sepoi tidak berbahasa itu seperti mahu mengejutkan aku dari lena di alam kayangan Sinetron. Bila mataku membesar, kumendapati helaian buku modul itu menayangkan cerita Phytochrome and Photoperiodism (2)
SubhanAllah, sungguh dekat peringatan daripada Allah kepada hambaMu ini.

Alhamdulillah, kali ini Cik Brabus Rocket mendapat ilham daripada Azza Wa Jalla untuk bercerita mengenai jenis-jenis pokok yang ada kat tanah Allah ini, dan ia sangat bertepatan dengan tajuk entri kali ini.. Sama-sama kita kutip ibrah daripada pembelajaran dari kelas. ( Xkan lecturer membebel 1 jam, kita xdapat hatta sebutir pengajaran pon..)

“ Hikmah itu barang hilangan orang yang beriman..” (3)

Phytochrome Ibarat Hati Manusia       
                                                                          
Dalam tumbuhan, ada satu receptor yang sangat sensitive kepada cahaya, iaitu Phytochrome. Sifatnya  yang berubah-berubah (photoreversible) apabila dia mendapat cahaya yang pelbagai jenis.
Ada kalanya, dia akan berubah menjadi tidak aktif (Pr) apabila dia mendapat banyak Far Red Light di malam hari,

Sebaliknya, bila dia mendapat banyak Red Light di siang hari, dia akan berubah menjadi Phytochrome yang aktif (PFr)

Switching Mechanism ini seperti Mekanisma Iman di dalam hati manusia..

Bilamana hati kita menerima tanggungjawab/ amanah pada siang hari menyebabkan kita akan aktif bergerak (dalam erti kata beribadah ) dan iman kita bertambah.

Tapi, jika kita terlalu banyak menerima kemalasan /rehat pada malam hari menyebabkan kita akan tidak aktif bergerak dan menjadi malas. Dan dikala inilah iman kita merudum jatuh, tergolek dan susah nak sekat daripada terus tergolek ( ambik perumpamaan daripada sebiji bola sedang bergolek di padang bola depan FZC )

sempat lagi ambek gambar semasa jogging
tapi mana bolanya??


Produktiviti Tumbuhan Bergantung Kepada Malamnya, Bukan Siangnnya
Jika kita melihat pokok bunga di Mahallah Khadijah berbunga, ia bermakna, pokok itu mempunyai malam yang mantap. Namun, kemantapan malamnya bergantung pada jenis pokok itu tersendiri.

cantikkan bunga ni??.. tapi tak tahu jenis pokok apa ni..huhu


Actually, pokok ni ada dua jenis:
1 . Suka tidur banyak iaitu Short Day Plant
2.  Rajin bekerja iaitu Long Day Plant

Short Day Plant ni akan berbunga bilamana dia mendapat tidur yang panjang ( long night period ) berbanding critical periodnya sebagai sebatang pokok. Tapi bilamana dia mendapat kerja lebih pada siang hari, dia menjadi malas dan tidak berbunga lagi.

Dan antara jenis pokok yang mengada-ngada ini ialah Chrysanthemums, dimana bila kita campurkan herba ni dengan air Teh, buat kita mengantuk dan relax jer, ( lepas tu malas buat kerja..haah)

Long Day Plant pula mampu mengeluarkan bunga apabila dia kurang tidur (short night period) berbanding critical period dia sebagai sebatang pokok. Dan dia sangat komited dengan kerjanya.

Apa yang menariknya, jenis pokok ini ialah spinach. Bila kita makan spinach ini, ia akan mengaktifkan muscle cell kita dan menjadikan kita bertenaga.. sebab tu la Popeye suke sangat makan Spinach kan???

Simpulan Cerita
Hurm, sekarang, dapat tak apa yang Cik Brabus nak sampaikan??
In my opinion, pokok yang rajin itu ( Long Day Night ) sangat bermanfaat kepada manusia, mampu memberikan senyuman (berbunga) walaupun dia ditimpa banyak kerja dan amanah bersamanya.
Sangat produktif orangnya dan mendatangkan banyak faedah kepada orang di sekelilingnya..

Manakala, pokok yang malas itu ( Short Day Night ) hanya mampu memberikan senyuman (berbunga) bilamana dia mendapat rehat yang cukup dan terlebih. Tetapi, jika dia mendapat tambahan amanah/tanggunjawab ( light ray ) di waktu malam ketika dia sedang tidur, dia pasti mencebikkan muka tanda protes, dan tidak lagi senyum ( not flowering ).

Koreksi Diri
Sebenarnya Long Day Plant ini mencontohi sifat Rasulullah s.a.w, di mana Baginda seorang yang kuat bekerja dan beribadah, kurangkan rehat dalam hidup kerana dunia ini bukan tempat rehat bagi kita sebagai Muslim.

Betapa sukarnya dan besarnya tanggungjawab Baginda dalam dakwahnya sampaikan Allah mengulangi

"Bersama kesusahan ada kesenangan, sesungguhnya bersama kesulitan ada 
kesenangan."


Dalam Surah Al Insyirahsebagai satu motivasi kepada Baginda yang dalam kesulitan dan kepayahan (4). Tapi hasilnya pasti tak pernah sia-siakan??

Berbaktinya Rasulullah s.a.w sampai kita dapat rasai nikmat Islam dan
Bergunanya Long Day Plant sampai Popeye dapat selamatkan Olive daripada bahaya..
Kalu pokok yang tak berakal ikut Nabi, kita yang berakal ni takkan….? ( pikir la sendiri jawapnnya)
Hebat bukan???

Maa Taufiq Wannajah
Cik Brabus doakan sahabat-sahabat dapat mengutip sedikit sebanyak ibrah daripada hasil penulisan Cik Brabus yang tak seberapa ini. Kepada calon peperiksaan SHF 1425, buatlah yang terbaik untuk paper ini.
Jangan tension-tension blajar Biology tau, nanti kene Hypertension dat will promote atherosclerosis , heart attack and stroke…huhu

antara kaedah nak hafal Bio adalah melalui Flash Card

GL2E (5)!!

By : Cik Brabus Rocket


REFERENCES
1.       UNIC (2013), Menuju Wawasan, Cellular Phone, Samsung Wave II
2.       Nora Ahmad, Nazira Zubir & Rozita Muslim (2013), Biology II, CFS IIUM
4.       Sayyid Qutb, Fi Zilalil Quran PDF, (n.d), Laptop Acer
5.       Gyung-Hyo (2002), Komik Semangat Waja Guru Sains Cikgu Boom, Korea

Sunday, March 10, 2013

Mahasiswa & Sikap



Belajar.Belajar.Belajar.

Itulah hakikat perkara yang tertanam dalam minda pelajar. Menelusuri hidup dengan buku-buku dengan harapan apa yang mereka usahakan kini akan dapat kejayaan yang mereka impikan.

Tidak dinafikan kejayaan dalam pembelajaran adalah amat perlu. Bahkan, kita dituntut untuk berjaya dan mendapat hasil dunia. Tujuan syariat diturunkan adalah untuk memastikan manusia mendapat bahagian di dunia dan kebahagiaan diakhirat. Berlandaskan Islam.

Yang harus dipertikaikan ialah sikap pelajar yang hanya hidup dengan lambakan buku tanpa menghiraukan persekitaran yang berlaku di sekeliling. Apa yang terjadi di tanah air Malaysia. Apa yang berlaku kepada umat Islam. Itu silapnya. Sikap inilah yang menyebabkan mahasiswa semakin dipandang sepi oleh masyarakat.

Lihat sahaja lembaran sejarah yang diukir oleh mahasiswa pada satu ketika dulu. DSAI pernah memacu mahasiswa dengan memperjuangkan pelbagai isu-isu yang penting dalam masyarakat. Isu luar negara, isu politik dan sebagainya. Bila sebut saja mahasiswa, besar impaknya dalam institusi masyarakat.

Sejarah pernah membangkitkan isu luar Negara seperti Presiden Filipina yang mahu merampas Sabah, Pencerobohan Rusia dan sebagainya, membuktikan mahasiswa begitu aktif. 

Sebagai seorang yang ber-akademik sepatutnya lantang berbicara mengenai isu-isu yang berlaku disekeliling. Hal ini kerana, pada hakikatnya mereka adalah orang berilmu. Bagaimana mungkin seorang yang berilmu menidakkan dan mengendahkan perkara yang berkait dengan hal umat Islam terutamanya. Apakah gunanya ilmu jika tidak dipraktikkan?

Dimanakah posisi seorang mahasiswa dalam masyarakat? Berdiam diri dan hanya memerhati bibit yang berlaku di persekitaran?

Jadilah seorang mahasiswa yang proaktif dalam segala aspek, bukan dalam pembelajaran sahaja. Yang cakna dengan isu umat Islam

Bangun.Kelas.Makan.Tidur.

Jika ia adalah sikap anda ubahlah sekarang. Dimanakah peranan seorang mahasiswa sebagai tonggak perubahan negara.

Saturday, March 2, 2013

Kalau RAFEST boleh buat..takkan MID SEM...



ASSALAMUALAIKUM

Rasa cuak pula bila MID SEMESTER EXAMINTION SEMAKIN DEKAT
yer, dekat sangat
bilamana surface area hari berkurang,
pressure otak semakin bertambah..

tapi, jangan lupa.
yang dulu kita pernah bersemangat menjayakan

1. 5 ALAM
sampaikan tiket tambahan diwujudkan kerana permintaan yang sangat tinggi

2. BOOTH
terpaksa mengorbankan masa berehat semata-mata nak masak dan berniaga

ada jugak yang terpaksa belajar kerja-kerja dapur walaupun agak sukar


3. PERTANDINGAN AMAL ISLAMI

sampaikan bergegar satu padang mendengar alunan musik yang meriah

4. CLOSING CEREMONY

terlena mendengar alunan gamelan daripada pelajar-pelajar KISAS




Apa kata kita melakukan yang sama untuk :

MID SEMESTER EXAMINTION


BITTAUFIQ WANNAJAH!! :)


kerana, Allah berfirman dalam SURAH AL INSYIRAH yang bermaksud :


" Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain,dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap."

AYUH, BERSAMA BERJUANG !!

by : Brabus Rocket

Friday, March 1, 2013

Kisah cinta Manusia Methylbenzene dan Manusia Benzoic Acid??


Kabare?? Waras opo orak?
Mesti  orang kelahiran Cik Siti Wan Kembang  mula bertanya : Gapo dio pulok nim??
Dan orang yang suka keropok lekor jugak mencelah : Mende au puok die kabo ni..
Nabil pula datang menjawab : Lu pikir la sendiri!

Hurm, hari ini hamba terdetik untuk berbicara soal siapakah itu Manusia Methylbenzene dan siapa pula yang dikategorikan sebagai Manusia Benzoic acid?? Pastinya si pembaca sedang garu kepala yang tak gatal bila baca tajuk terutamanya budak2 kos ART ( jangan marah yer )
Dan mula menjangkakan Manusia Methlbenzene itu macm Iron Man la, mungkin jugak macam Spiderman merah yang melompat dan jatuh pada percubaan pertama melompat, mungkin jugak seperti Spongebob yang sangat taksub menjaga resepi rahsia Krabby Patty. 

APAKAH ITU METHYLBENZENE DAN BENZOIC ACID??

Methylbenzene ni adalah sejenis organic compound yang punyai benzene ring dan jugak bersambung dengan substituent  methyl group,CH3 dihujungnya.
Manakala, Benzoic acid, ia juga sejenis organic compound yang punyai benzene ring. Tapi, yang bezanya ialah substituent di hujungya ialah COOH, bukannya CH3 :


Sekali pandang macam adik beradik sebapa, tapi ibunya lain-lain tau

KENAPA??

Kerana chemical properties mereka sangat berbeza disebabkan oleh substituent groupnya sahaja yang berbeza
Kalau kita buka balik buku CHEMISTRY FOR MATRICULATION SEMESTER 2, kita akan tahu yang

-CH3 tu ialah Electron Donating Group yang mana dia akan ACTIVATES the benzene ring supaya methylbenzene tu cepat-cepat bertindak balas bila jumpa Electrophilic, E


Manakala
-COOH pula merupakan Electron Withdrawing Group yang mana dia akan DEACTIVATES the benzene ring supaya si benzoic acid tu susah untuk terima Electrophilic, E dalam hidupnya..


Disebabkan oleh substituent –COOH inilah, benzoic acid ni merupakan the STRONGEST ACID berbanding acid2 yang lain sebab dialah acid yang paling SUSAH UNTUK BERGABUNG dengan Electrophilic, E..

APA PULA KAITANNYA DENGAN MUSLIM??

Kita andaikan :
BENZOIC ACID = muslim
ALKYLBENZENE =menyamar macam muslim
BENZENE RING = jasad sesama muslim
SUBSTITUENTS = akidah / pegangan
-COOH = al quran dan as sunnah
-CH3 = fahaman-fahaman sekular
ELECTROPHILIC = keindahan dunia yang menyesatkan

Walaupun pada zahirnya kita melihat benzene ring ( JASAD ANTARA MUSLIM ) tu sama jer, tapi apabila substituentnya ( AKIDAH / PEGANGAN ) yang berbeza, kesannya :-

Benzoic acid ( yang punyai BENZENE RING + COOH ) , pasti tidak mudah terpengaruh dan susah untuk menerima ELECTROPHILIC, dan ia dikategorikan sebagai STRONGEST ACID
Manakala,

Methylbenzene ( yang punyai BENZENE RING + CH3 ), mudah sangat tergoda dan menerima ELECTROPHILIC dalalm hidupnya. Dan dia langsung termasuk dalam kumpulan BENZOIC ACID, bahkan ALKYLBENZENE.. Nauzubillah

“ Ia ( Iblis ) berkata, “ Tuhanku, oleh kerana Engkau telah memutuskan bahwa aku sesat, aku pasti akan menjadikan ( kejahatan ) terasa indah bagi mereka di bumi, dan aku akan menyesatkan mereka semuanya, kecuali hamba-hamba-Mu yang terpilih di antara mereka “
Al –Hijr : 39-40

TAPIKAN, PELUANG MASIH ADA UNTUK BERUBAH

Bilamana Methylbenzene menyesal dengan cara kehidupan den pemikirannya , sebenaranya Allah masih memberi peluang kepada dia untuk berubah kearah yang lebih baik, iaitu menjadi Benzoic acid.



Dia memerlukan proses STRONG oxidation, dibantu oleh STRONG oxidizing agent macam hot alkaline potassium manganate (VII) under reflux, tak main la kalu nak gune pemanasan yang biasa-biasa nim..


Lepas tu, proses tarbiyyahnya tak terhenti lagi, dia terpaksa untuk menambah sedikit lagi H2SO4, barulah dia menjadi BENZOIC ACID yang sejati..
Itulah kisah cinta mereka , berusaha bersama2 untuk menjadi BENZOIC ACID yang sejati.
sweet tak?? Lepas ni boleh la praktik yer




WaALLAHUALAM.. J

# Jom praktikkan kimia dalam kehidupan, kepada students yang akan exam Chemistry 2 minggu depan, xyah nak tension-tension sangat la, jadikan Kimia itu menarik dengan cerita-cerita sensasi daripada anda semua.. Jom la kongsi cerita kimia anda.. J

By : Brabus Rocket

Thursday, February 7, 2013

Riang- riang Riadah, jangan lupa Ibadah


Alhmadulillah, MEST telah berlangsung  dengan jayanya..
PERINGATAN BERSAMA KETIKA BERIADAH :-


1. Menjaga aurat, pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan dan usah lalai menunaikan kewajipan solat. Hindari acara sukan yang membabitkan perjudian.
Firman Allah: “Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami turunkan kepada kamu (bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan, dan pakaian yang berupa takwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah daripada tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmat-Nya kepada hamba-Nya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).” (Surah al-A’raaf, ayat 26)
.
2. Usah terlalu taksub dengan pasukan kesayangan sehingga sanggup mengeluarkan kata-kata kesat dan biadap terhadap pemain lawan. Inilah fenomena perlawanan yang sukar dikikis dalam masyarakat kita sekarang. Paling menyedihkan, ada yang tak bertegur sapa selepas tamat perlawanan.


Allah SWT berfirman: “Dan taatlah kamu kepada Allah SWT dan RasulNya dan janganlah kamu berbantah-bantahan; kalau tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); sesungguhnya Allah Subhanahuwata’ala berserta dengan orang-orang yang sabar.”  (Surah al-Anfal, ayat 46)
.
3. Menerima kekalahan dengan hati yang terbuka. Islam mengajar kita supaya tenang, berjiwa besar, reda, wasatiah dan bersikap rasional tatkala menerima keputusan di akhir pertandingan.
Paling menyedihkan, ada segelintir peminat sukan yang bergaduh sesama sendiri kerana bersikap emosional serta mudah mengikut telunjuk hawa nafsu.
Kurangkan emosional, lebihkan rasional ye :)
.
Rasulullah SAW bersabda: “Tahukah kalian tentang sesuatu yang paling cepat mendatangkan kebaikan ataupun keburukan? Sesuatu yang paling cepat mendatangkan kebaikan,’ sabda Rasulullah SAW, ‘adalah balasan (pahala) orang yang berbuat kebaikan dan menghubungkan tali silaturahmi, sedangkan yang paling cepat mendatangkan keburukan ialah balasan bagi orang yang berbuat jahat dan yang memutuskan persaudaraan”   (HR Ibnu Majah).


Sukan bukan sekadar menguji kekuatan dan kehebatan fizikal tetapi lebih jauh lagi ia membina hubungan ukhuwah serta silaturahim demi perpaduan ummah. Janganlah kita mudah dihasut oleh syaitan yang ingin melaga-lagakan umatnya supaya sentiasa bertelingkah dan bermusuhan.
Sekali anak Adam melakukan maksiat, berdekah-dekah syaitan ketawa

Manfaatkan nikmat masa sihat ini secara betul menurut landasan syariat supaya kita menjadi mukmin atau mukminah bertakwa kepada Allah serta bersedia menabur khidmat dalam masyarakat.

Terima kasih kepada semua pelajar yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam MEST.
# Tahniah Nucleo !!
# Gambar sekadar hiasan :)
By : Brabus Rocket


Thursday, January 10, 2013

Kanser : Sakit dan Sihat, Semuanya daripada Allah


DISAHKAN KANSER



~ Muhasabah cinta terucap indah, mengalir berzikir di kidung doaku..
Sakit yang ku rasa biar jadi penawar dosaku..~

Aku tersentap lalu terjaga daripada tidur apabila alunan ringtone itu melanggar eardrumku.
Lalu ku menekan “Accept Call” untuk menjawab panggilan tersebut.

“ Assalamualaikum Angah, buat apa tu?” soal ibuku

“ Waalaikumussalam Ummi, erk.. Qailullah jap..” jawabku dengan suara yang cover-cover bangun daripada tidur.

“ Doktor dah buat CT scan pada tubuh Mok, dan melalui result tu doktor kesan Mok terkena barah kanser tahap 4 “ cerita ibuku dengan nada yang sayu.

“ Inna lillahi wa inna ilahi rajiun. Besarnya ujian yang Allah timpakan kepada Mok kan? Apa rawatan susulan untuk kanser ni??” mendengarakan cerita ibuku, aku terus ter’jaga’ daripada lamunan.

“ Benar Angah, semua ini tanda Allah sayang pada dia. In syaa Allah doktor akan membuat bone scan untuk mencari kerosakkan pada tulangnya dan mengenalpasti sel kanser yang merebak dengan lebih terperinci. Dengan izin Tuhan, dalam masa 2 minggu daripada sekarang, Mok akan buat radioterapi di HUSM . Walaupun doktor mensyorkan dia untuk menjalani rawatan kemoterapi.“ balas Ibuku.

                Perbualan kami berlarutan dan terhenti bila Azan Zohor berkumandang. Aku lantas mengangkat wuduk dan bermunajat kepada Rabbul Jalil. Seusai solat, aku mencapai telefon selularku yang ditinggalkan di atas katil itu. Pelbagai soalan mengenai rawatan moden radioterapi dan kemoterapi bermain di benak fikiranku.

MULA MENCARI APAKAH ITU RADIOTERAPI DAN KEMOTERAPI

http://www.google.com.my/imgres?hl=en&safe=off&tbo=d&biw=1024&bih=494&tbm=isch&tbnid=


                Lantas ku berbicara dengan Mr. Google dengan harapan segala persoalan ku terjawab.
Pelbagai blog nukilan bloggers dan doktor aku lawati bagi mengisi jawapan kepada tempat kosong ini.
Sedikit sumari perihal radioterapi yang aku dapat :
1.       Rawatan Radioterapi

Rawatan radioterapi adalah salah satu kaedah rawatan kanser yang sangat penting. Radioterapi bukan saja penting untuk rawatan kanser wanita tetapi juga kanser-kanser lain. Tidak semua kanser boleh dirawat dengan pembedahan ataupun kemoterapi. Rawatan radioterapi adalah salah satu rawatan yang menggunakan sinaran-X yang berkuasa tinggi ataupun bahan radioaktif untuk membunuh sel-sel kanser. Rawatan radioterapi untuk kanser-kanser yang melibatkan organ-organ badan yang lain mempunyai kaedah yang berbeza walaupun mempunyai asas yang sama.
Aku juga ada terbaca mengenai kesan sampingan yang bakal dihadapi oleh pesakit yang menerima rawatan  ini. Antaranya kulit menjadi gelap sedikit kerana sinaran X yang berkuasa tinggi yang dipancarkan kepada abdomen pesakit.

Tiba-tiba aku teringat akan kata-kata si budak kecil, anak kepada Mok berkata :

“ Selepas Mok buat radioterapi, kulit Mok akan hitam “ cerita budak itu kepadaku dengan nada yang main-main

Nah! Ternyata benar kata-katanya. Lain kali jangan dipandang enteng dengan pendapat kanak-kanak berumur 9 tahun. Sebenarnya mereka lebih matang menilai jika mereka melalui saat-saat ini dalam hidupnya berbanding kita yang berpuluhan tahun hidup di dunia ini dalam keadaan sihat.


وعن أبي هريرة رضي الله عنه قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم :
" الكلمة الحكمة ضالة الحكيم فحيث وجدها فهو أحق بها " .
Daripada Abu Hurairah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda: “Kalimah yang mempunyai hikmah adalah sesuatu yang hilang daripada orang yang bijaksana[1], di mana sahaja dia mendapatinya maka dialah yang lebih berhak dengannya”.[2]

2.       Rawatan Kemoterapi

Salah satu kaedah rawatan kanser yang sering diberikan kepada pengidap kanser adalah ubat kemoterapi. Kemoterapi tidak dapat tidak akan mengubah kehidupan anda. Disamping mengalami perubahan dari segi penampilan fizikal dan emosi, anda mungkin juga akan merasa sukar untuk bercakap mengenai apa yang anda rasa kepada orang lain. Dengan memahami bagaimana kemoterapi bertindak ke atas sel-sel yang normal dan tidak normal dalam diri anda, diharap anda akan lebih tabah dalam menghadapi sebarang kesan sampingan yang dialami sepanjang dalam rawatan ini. Apa yang penting adalah anda perlu sentiasa berfikiran positif di dalam menjalani rawatan kemoterapi ini.

                “Patut la Ummi cakap Mok tak nak menjalani Kemoterapi, rupanya Kemo ini sangat dahsyat  kesan sampingannya persis apa yang terjadi kepada arwah suaminya  sedekad yang lalu“ bisik hati kecilku.

                Sedih apabila mengingat kembali memori arwah Ayah Husin, menderita penyakit Kanser Pankreas sehingga badannya menjadi sangat kurus seperti mayat hidup pada saat-saat akhir kehidupannya. Setelah menjalani rawatan Kemo kali ke 4, akhirnya Allah menamatkan penderitaannya.

“ Sungguh menakjubkan keadaan orang yang beriman, kerana semua perkara adalah baik baginya,dan itu tidak akan terjadi kepada sesiapa pun kecuali orang yang beriman. Jika dia mendapat nikmat, dia bersyukur, maka itu baikbaginya. Jika dia ditimpa musibah, dia bersabar, maka itu pun baik baginya “
HR Muslim


TERJUMPA PELBAGAI RAWATAN ALTERNATIF

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :
Berubatlah, maka sesungguhnya Allah tidak meletakkan penyakit kecuali Allah menyediakan baginya ubat, kecuali satu penyakit, iaitu tua
HR Abu Daud

Terlalu banyak ikhtiar yang dilakukan dan dibuat oleh manusia untuk merawat penyakit ini. Pelbagai kaedah dan cara yang dijumpai : Ada yang menggunakan ubat-ubatan tradisional, ada yang mencipta resepi makanan untuk menghilangkan kanser, ada juga yang menghasilkan produk antikanser, ada yang mengamalkan ayat-ayat suci Al Quran, tak lupa juga ada yang mengunakan bomoh dan jampi serapah dalam rawatan.

Teringat akan cerita ajaib yang berlaku kepada suami kawan baik Ummi.

“ … macam kes Aunty Shima. Suaminya telah dikesan menghadapi barah otak.  Ummi sangat kagum dengan usahanya untuk mencari penawar kepada suaminya. Angah tahu dia buat apa? Dia pergi ke sebanyak mana masjid yang boleh di negeri ini untuk meminta air solat hajat daripada para imam. Tahu tak apa yang berlaku?? Selepas beberapa tempoh suaminya mengamalkan air solat hajat daripada umam, tiba-tiba doktor mendapati sel barahnya menjadi kecut sehingga ke tahap tersebut. Doktor terkejut dan hairan dengan perkara ini…”

Patutlah selama ini Ustazah Chik selalu mengingatkan kepada ahli-ahli usrah supaya menghadirkan para alim ulama dalam majlis solat hajat . Dengan harapan Allah memakbulkan doa kita dengan cepat apabila ada orang yang dekat dengan Tuhan. Dan, sekarang ia memang benar dan terbukti!
               

Allah memang nak mengalakkan hambanya berusaha untuk mencari segala apa penawar kepada penyakit yang ditimpakan. Jika tidak dapat diubati, paling kurang Allah mahu memberi pahala berikhtiar kepada kita. Pemurahnya Allah kepada hambaNya. Kan..kan..kan..???

http://kikioktarianigoblog.wordpress.com/2012/12/11/ikhtiar-dan-doa/ikhtiar-dan-doa/



TETAPI RAWATAN KANSER HANYALAH UNTUK TUJUAN KEUNTUNGAN

Persepsiku berubah apabila membaca artikel menarik daripada seorang doktor perubatan yang mengidap Kanser. Berikut adalah petikan artikel dari Rick Cantrell, PhD, MD, PsyD yang di petik daripada website islamiclearningcentre.com.

Good to share with family and friends.
Subject: Cancer treatment is about making money...provoking thoughts
I posted this article, which may have some provoking thoughts:

The below is absolutely 100% true and as a doctor I have been telling people this for 15 years now. No one wants to listen. Folks need to wake up. Cancer treatment is about making money. It is a 120 billion dollar a year industry in the United States alone and estimated to be a 600 billion dollar a year industry worldwide.

A successful cancer case according to the American Cancer Society and the American College of Oncology and Hematology means that the person survives for 5 years. Both the American Cancer Society and the American College of Oncology and Hematology admit that a person is likely to survive cancer for 7 to 10 years even if they do absolutely NOTHING. Of course, only the doctors get those magazines - not you, the cancer patient.

Alternative medicine's track record of curing cancer is 10 times higher than that of conventional medicine. Note that I say CURE.

Remember another thing. A TUMOR is just a symptom. It is not the cause of cancer.

Science is cause and effect. Remove the cause and the effect disappears.

I am in my third battle with cancer right now. I have not done any chemotherapy or radiation or surgery for any of my bouts with cancer. I survived leukemia, I survived Non Hodgkins Lymphoma and now I have Glioblastoma which is supposedly an incurable form of brain cancer. I was given two months to live 5 months ago.

I have been using Chinese herbs, high doses of vitamin C, acupuncture, chiropractic, homeopathy and nutritional changes. Yes, at first it got worse. It had metastasized to my lymph nodes, my lungs and my bones. As of this week, I am happy to say that there is no evidence now of any cancer in my lymph system or my bones. I had 6 tumors in my lungs, now there are only two. The tumors in my brain have shrunken tremendously. I never did any of their chemo, radiation or surgery.

Here is a very interesting statistic that you can only have access to by being a doctor. Every year more than 1,000 doctors oncologists (cancer doctors) are diagnosed with cancer. Less than 10% of them choose to do the treatment that they have been giving to their patients.Sort of like the fact that less than 25% of all pediatricians vaccinate their own children because of the fact that the risk of sudden death or serious side effects from the vaccination is higher than the risk of catching the disease one is being vaccinated for. This is not bullshit people - it is truth.

Medicine is about money, not about your health and the system traps people, especially the elderly, disabled and poor into a deadly treatment regime that puts them in an early grave. Meanwhile, all the jet set billionaires are flying off toEurope and paying big bucks for alternative treatments and getting cured.

Does alternative medicine work all the time? No. Of course not. Nothing works all the time. But there is a reason for that. You don't die until it's your time to die. Nothing can make you live longer than that time.

However quality of life comes into play. Those cancer patients who use alternative therapies for their cancer, yet still die from the illness, suffer a much higher quality of life. They die able to spend time with their families and even recognize their family members. They don't become emaciated like those who do chemotherapy or radiation do and rarely is a person who goes under the treatment of chemotherapy able to recognize anyone for the last few days of their lives. Their bodies become ravaged to the point that you can't even recognize them either. They suffer at a much much higher rate and they have one let down after another as doctors tell them, ahhh - it's looking good, only to tell them on the next visit it's looking worse, you need more chemo and radiation.

What is criminal about this is that YOUR DOCTORS KNOW THIS SHIT.

I took an oath as a physician. I have always followed it. That has certainly not made me successful financially as a doctor because I have consistently refused to go along with conventional medicine's bullshit.

Read the below carefully. It may indeed make a difference in your life.

Rick Cantrell, PhD, MD, PsyD

AFTER YEARS OF TELLING PEOPLE CHEMOTHERAPY IS THE ONLY WAY TO TRY ('TRY', BEING THE KEY WORD) TO ELIMINATE CANCER, JOHNS HOPKINS IS FINALLY STARTING TO TELL YOU THERE IS AN ALTERNATIVE WAY.

AKHIRNYA SEDAR AKAN HAKIKAT PENYAKIT DAN PENYEMBUHAN


Punca penyakit kanser masih belum dikenalpasti dan menjadi persoalan sehingga kini. Apa yang pasti, semua penyakit itu datang daripada Allah dan kepada Allah juga kita meminta penyembuhan. Segala rawatan penyembuhan hanyalah method daripada manusia yang lemah, tetapi Allah jualah yang berkuasa sama ada mahu menghilangkan, mengekalkan mahupun mengurangkan kesakitan itu.

Dialah yang membuatkan kamu tertawa dan Dia juga membuatkan kamu menangis. Dialah  yang mematikan kamu dan menghidupkan kamu kembali
An Najm : 43-44

                Aku menjadi malu dengan ketabahan ibu sedaraku itu. Walaupun Allah hantarkn penyakit silih berganti kepadanya,namun dia tak pernah mengeluh, malah bertambah kuat dalam pengibadatannya.

http://1.bp.blogspot.com/-ODbvx1j7LxI/Tk3NsJqdhAI/AAAAAAAAAd8/iqXPI4-W2p4/s1600/haluanita-bekalan-solat-1.jpg


 Barangsiapa yang memelihara ketaatan kepada Allah di masa kuatnya, maka Allah akan memelihara kekuatannya di saat tua dan kekuatannya melemah. Ia akan tetap diberi kekuatan pendengaran, penglihatan, kemampuan berfikir dan kekuatan akal
( Ibnu Rajab )
Ayuh! Bersama kita sedari hakikat ini.

Walaupun mati itu pasti, tetapi kualiti kehidupan masih menjadi permainan.

# Sesiapa yang membaca artikel ini, ayuh berdoa untuk keselamatan dan kesihatan yang lebih baik kepada Mok dan suami Aunty Shima,serta keberkatan hidup di dunia dan akhirat kepada semua watak dalam naratif ini. Mudah-mudahan Allah turut membantu kita di waktu kita lemah..
Amin Ya Rabbal A’lamin..

Nukilan : Brabus Rocket

Friday, December 28, 2012

AIS KRIM POTONG


Assalamualaikum w.b.t  J

Teringat zaman kecil-kecil dulu.. Cik Brabus suka sangat beli ais krim potong
 kat kedai Mak Cik Lah.
Hari ni perisa
jagung, esok kacang, lusa keladi.
Lagipun murah je pon.. 20 sen sebatang..

Kadang-kadang siap buat stok lagi,, beli je satu dozen.
Baru tak nya beku kepala Cik Brabus dibuatnya..

In syaa Allah, hari ini Cik Brabus nak kongsikan resepi aiskrim,
 
makanan kegemaran sejak dulu, kini dan selamanya


Aiskrim  Jagung Potong

BAHAN-BAHAN
Bahan A
250g gula kastor ( Cik Brabus guna gula pasir pon boleh )
3.5 sudu besar susu tepung @ coffeemate
350ml air
Bahan B
1.5 sudu besar tepung ubi
3.0 sudu besar tepung jagung ( nak kasik adunan pekat skit, so senang nak potong bile keras)
50 ml air
Bahan C
Perisa Jagung (saintifik : zea mays )
200 ml santan pekat ( Cik Brabus guna susu cair je..pon boleh )
1 tin sweet corn ( diblend dengan santan )
0.5 sudu kecil pewarna kuning

CARA-CARA
1.         Panaskan periuk dengan api sederhana
2.      Masukkan Bahan A, kacau sehingga gula larut
Masukkan Bahan B, kacau sehingga mendidih
Masukkan Bahan C, kacau sehingga mendidih
3.      Matikan api.
4.     Bila sejuk, masukkan dalam bekas, tak kira la bentuk apa pun. Kemudian letakkan dalam  freeze utk semalam
5.      Siap dan boleh potong-potong untuk makan. 



Nie la hasil yang Cik Brabus buat..
1.  Adunan asikrim letak dalam bekas kecik
2. Lepas keras, cucuk dengan lidi.
3. Terus ngap..!!



Selepas beberapa hari buat dan makan ais krim potong ni, Cik Brabus terjumpa beberpa fakta menarik pasal tumbuhan ciptaan Allah : Jagung


1.         Fosil biji jagung telah ditemui di Mexico City dan dipercayai tumbuh sejak 80 ribu tahun lalu.

2.       Jagung mula ditanam oleh kaum Mayan, Aztec dan Indian inca sejak 5,600 tahun dulu.

3.       Orang Indian Inca mengunyah daun jagung muda seperti mana mengunyah gula-gula getah kerana rasanya yang manis.

4.      Jagung mempunyai kalori yang rendah dan mengandungi banyak serat dan baik untuk sesiapa yang berdiet. Ia mengandungi Vitamin A,C, magnesium, potassium dan folsin.

5.       Jagung yang ditumbuk boleh dijadikan ‘mask’ untuk muka. Ia boleh menutup liang-liang roma dan menegangkan kulit muka.

6.      Jagung yang dijadikan makanan ringan untuk sarapan pagi  (cereal) mula diperkenalkan pada tahun 1860-an oleh sebuah syarikat yang diberi nama American Seventh-day Adventists. Ia diperkenalkan khusus para ‘vagetarian’.

7.      Tongkol jagung berguna untuk mengubati pendarahan pada luka.

8.      Bulu jagung yang berwarna kuning keemasan boleh dituam pada luka dan mengelakkan daripada bernanah. Selain itu juga berguna untuk paru-paru yang lemah dan dapat mengurangkan tekanan.

9.      Dengan memakan jagung, ia dapat membantu dalam memperkuatkan tulang ,gigi,dan rambut.

           10.     Walaupun sering dikaitkan dengan warna kuning, sebenarnya terdapat pelbagai varieti        jagung yang terdiri daripada warna yang berbeza. Ini termasuklah   merah, merah jambu, hitam, ungu dan biru.





      Sebelum sahabat melabuhkan tirai entri ini, sama-sama kita renung sepotong ayat daripada Kalam Allah yang hebat :

“Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi, yang halal lagi baik, dan
janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan; kerana sesungguhnya syaitan itu ialah musuh yang terang nyata
bagi kamu.”

(Surah Al-Baqarah: 168)

WA ALLAHU A'LAM

SELAMAT MENCUBA !!


By: Brabus Rocket



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

blog2 lain