Assalamualaikum w.b.t J
Teringat zaman kecil-kecil dulu.. Cik Brabus suka sangat beli ais krim potong
kat kedai Mak Cik
Lah.
Hari ni perisa jagung, esok kacang, lusa keladi.
Hari ni perisa jagung, esok kacang, lusa keladi.
Lagipun murah je pon.. 20 sen sebatang..
Kadang-kadang siap buat stok lagi,, beli je satu dozen.
Baru tak nya beku kepala Cik Brabus dibuatnya..
In syaa Allah, hari ini Cik Brabus nak kongsikan resepi aiskrim,
makanan kegemaran sejak dulu, kini dan selamanya
Aiskrim Jagung Potong
BAHAN-BAHAN
Bahan A
250g gula kastor ( Cik Brabus guna gula
pasir pon boleh )
3.5 sudu besar susu tepung @ coffeemate
350ml air
Bahan B
1.5 sudu besar tepung ubi
3.0 sudu besar tepung jagung ( nak kasik
adunan pekat skit, so senang nak potong bile keras)
50 ml air
Bahan C
Perisa Jagung (saintifik : zea mays )
200 ml santan pekat ( Cik Brabus guna
susu cair je..pon boleh )
1 tin sweet corn ( diblend dengan santan
)
0.5 sudu kecil pewarna kuning
CARA-CARA
1.
Panaskan periuk dengan api
sederhana
2.
Masukkan Bahan A, kacau sehingga
gula larut
Masukkan Bahan B, kacau sehingga mendidih
Masukkan Bahan C, kacau sehingga mendidih
3.
Matikan api.
4.
Bila sejuk, masukkan dalam bekas,
tak kira la bentuk apa pun. Kemudian letakkan dalam freeze utk semalam
5.
Siap dan boleh potong-potong
untuk makan.
Nie la hasil yang Cik Brabus buat..
1. Adunan asikrim letak dalam bekas kecik
2. Lepas keras, cucuk dengan lidi.
3. Terus ngap..!!
2. Lepas keras, cucuk dengan lidi.
3. Terus ngap..!!
Selepas beberapa hari buat dan makan ais krim potong ni, Cik Brabus terjumpa beberpa fakta menarik pasal tumbuhan ciptaan Allah : Jagung
1.
Fosil biji jagung telah ditemui di
Mexico City dan dipercayai tumbuh sejak 80 ribu tahun lalu.
2. Jagung mula
ditanam oleh kaum Mayan, Aztec dan Indian inca sejak 5,600 tahun dulu.
3. Orang Indian
Inca mengunyah daun jagung muda seperti mana mengunyah gula-gula getah kerana
rasanya yang manis.
4. Jagung
mempunyai kalori yang rendah dan mengandungi banyak serat dan baik untuk
sesiapa yang berdiet. Ia mengandungi Vitamin A,C, magnesium, potassium dan folsin.
5. Jagung yang
ditumbuk boleh dijadikan ‘mask’ untuk muka. Ia boleh menutup liang-liang roma
dan menegangkan kulit muka.
6. Jagung yang
dijadikan makanan ringan untuk sarapan pagi (cereal) mula
diperkenalkan pada tahun 1860-an oleh sebuah syarikat yang diberi nama American
Seventh-day Adventists. Ia diperkenalkan khusus para ‘vagetarian’.
7. Tongkol
jagung berguna untuk mengubati pendarahan pada luka.
8. Bulu jagung
yang berwarna kuning keemasan boleh dituam pada luka dan mengelakkan daripada
bernanah. Selain itu juga berguna untuk paru-paru yang lemah dan dapat
mengurangkan tekanan.
9. Dengan
memakan jagung, ia dapat membantu dalam memperkuatkan tulang ,gigi,dan rambut.
10. Walaupun sering dikaitkan dengan warna kuning, sebenarnya
terdapat pelbagai varieti jagung yang terdiri daripada warna yang berbeza. Ini
termasuklah merah, merah jambu, hitam, ungu dan biru.
Sebelum sahabat melabuhkan tirai entri
ini, sama-sama kita renung sepotong ayat daripada Kalam Allah yang hebat :
“Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi, yang halal
lagi baik, dan
janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan; kerana sesungguhnya
syaitan itu ialah musuh yang terang nyata
bagi kamu.”
(Surah Al-Baqarah: 168)
WA ALLAHU A'LAM
SELAMAT MENCUBA !!
WA ALLAHU A'LAM
SELAMAT MENCUBA !!
By:
Brabus Rocket
:3 nak jugak :3
ReplyDeletejom la try..
ReplyDeleteboleh makan ais krim potong banyak :)