Monday, January 30, 2012

Allah Maha Adil

Memang Allah Itu Adil, Tiada Penafian Lagi!

“Benarkah Allah itu adil?” bentak gadis itu. Ustaz Affan terdiam. Sungguh mendesak emosi untuk dikawal.
Pagi itu saya tersentak mendengar kisah benar yang paling mengerikan.
Bersama dengan roti telur bawang di warung simpang tiga, dan Teh Tarik, semeja dengan Ustaz Affan – seorang ustaz di sekolah rendah saya dahulu dan penceramah bebas.
“Benarkah Allah itu adil ustaz?” tanya gadis malang itu. Ustaz Affan terdiam.
Ustaz Affan menceritakan kisah seorang gadis yang datang bertemu dengannya dan menafikan ajaran beliau di salah sebuah masjid.
Mungkin saya juga akan bertindak begitu jika saya berada di tempat gadis itu. Gadis itu akan memberi responsif yang di luar kawalan jika kenyataan dan maklumat tentang agama Islam tidak selari dengan kehidupannya yang amat suram.
“Saya menjadi mangsa rogol kepada ayah saya sendiri di rumah, mak saya seorang pelacur di salah sebuah kelab malam milik orang cina, adik saya sudah lari dari rumah, tinggal saya seorang yang masih belajar di salah sebuah kolej swasta yang berdekatan dengan rumah… adilkah Allah yang mentakdirkan hidup saya sebegini?” Rupanya itu yang menjadi ‘hantu’ bagi gadis itu.
“Gadis itu sebaya dengan enta sahaja Faiz,” beritahu Ustaz Affan.
“Ana mengajar tauhid, kebetulan pada hari itu ana membahaskan mengenai sifat adil Allah itu, tidak sangka sampai jadi begini, takdir Allah.” Ustaz Affan memang seorang pakar tauhid.
“Dia datang ke rumah seorang diri, orangnya nampak baik, bertudung litup elok, tetapi diuji sebegini, terus menerkam saya dengan hentakan ke atas meja di ruang tamu dengan menafikan sifat adilnya Allah itu, isteri saya keluar kelam kabut kerana menyangka kami sedang berkelahi. Nasib baik isteri saya menemani saya untuk bermain emosi dengan seorang gadis yang racau emosi itu.” Secawan kopi Radix Ustaz Affan sudah habis, saya masih memegang gelas tanpa meneguk. Terkejut!
“Apa dia cakap lagi ustaz?” beria saya untuk ambil tahu.
“Ana mahu minta cadangan enta Faiz, pada pandangan enta, bagaimana nak atasi dan solusi bagi situasi ini, walaupun enta tidak pernah mengalami, mungkin enta boleh memahami.”
Saya mula berfikir.
“Dia cakap, ayahnya dan Pak Longnya selalu ikut suka masuk dalam bilik dan rogol dia sesuka hati, seolah-olah benda mainan, kadang-kadang seminggu dua tiga kali, kadang-kadang bergilir-gilir ayah dengan Pak Long. Sambil minum arak. Orang melayu. Orang Islam.”
Saya telan liur saya seperti menelan batu. Menakjubkan!
“Isteri ana yang mengawal situasi, sambil menenangkan dan mengurut belakang gadis muda tersebut, sambil saya mendengar luahannya.” Ustaz Affan bercerita lagi.
“Kemudian, ustaz buat apa dengan gadis itu?” tanya saya. Ya, cerita memang menakjubkan, tetapi saya ingin tahu solusi terbaik. Apa jawapan ustaz?
Mampukah kita mengembalikan Allah kedalam hati seorang yang diuji sebegini. Bagaimana hidupnya dan beza hidup insan hebat ini dengan kita?
“Gadis itu juga cakap, ibunya selalu balik pukul 1 atau 2 pagi, kadang-kadang bawa balik lelaki, apa yang paling mengerikan, lelaki-lelaki yang ibunya layan bukan ‘putih’ macam kita ini, tapi ada hindu, cina, ada yang berpenyakit kulit, bernanah pun ada.”
Kali ini saya memang betul-betul tertegun.
“Ana tanya kenapa dia tidak duduk di rumah lain, dia cakap pernah larikan diri, tapi ayahnya jumpa juga, kemudian heret bawa pulang, kemudian lari lagi, lama-lama polis yang cari, terpaksalah dia akur. Kemudian, ana suruh dia buat laporan polis, tapi ayahnya sudah masuk keluar penjara, penjara bagi ayah gadis itu, macam pasar malam, keluar masuk ikut suka. Sudah setahun ayah gadis itu menganiayanya, mak memang tidak ambil tahu sudah, pergi petang balik pagi-pagi buta, kemudian tidur dengan lelaki sampai sehari, kemudian keluar lagi.”
Satu situasi yang sangat menggerunkan. Rupa-rupanya ada situasi sebegini. Mungkin situasi ini mengajar kita supaya optimis dengan ketentuan Allah.
Kita mesti yakin seyakin-yakinnya. Ini mungkin akan menambat tali keraguan kita, cepat-cepat huraikan sebelum ada unsur yang boleh mensyirikkan.
Zina seolah-olah benda mainan, kalau zina sudah mampu dipermain sebegini, seperti remaja sosialis yang membonceng wanita sampai ke bilik, bagaimana pula dengan perkara yang boleh MENGHAMPIRI ZINA?
Atau kita cuba bersangka baik dengan si penzina yang bakal bertaubat juga, tetapi tiada titik kesedaran yang mampu membuat turning point to back kepada muasal seorang ‘kita’. Kita asyik dengan dunia kita, itu ini, sana sini.
Mungkin juga kita akui khabaran Rasulullah S.A.W, dunia akhir zaman akan mendatangkan kembali kejahatan dan kehitaman zaman-zaman terdahulu, zina sesejenis, zina songsang, liwat, dan sebagainya. Itu satu keyakinan kepada kata-kata Rasulullah yang sememangnya benar. Namun itu bukan responsif positif jika kita menyalahkan zaman tanpa memikirkan apa-apa, atau bertindak apa-apa.
Jangan salahkan si pengarah filem yang memasukkan adegan lucah dan biadab dalam filemnya, tapi galakkan para remaja islamik dan pejuang-pejuang Islam ini supaya tidak duduk di rumah dan asyik membaca, membalas komentar di Facebook bersama sahabat-sahabat serpejuangan dalam watak mengukuhkan ukhuwwah dan meratib siang malam untuk memperbanyakkan amal. Serulah mereka dan kita, supaya menuntut ilmu perfileman atau melibatkan diri dalam dunia reformis dan tranformis manusia dan generasi.
Jangan hanya bijak menghukum, kalau tidak bijak mengubah. Dengan adanya seorang sahaja pejuang Islam di setiap bidang ilmu, perubahan mampu dilakukan. Apatah lagi seorang pejuang yang hebat kedua-dua ‘kakinya’ untuk melangkah, syariatullah dan sunnatullah. Sepertimana dia mampu menghuraikan tafsir ayat Allah dengan tafsir saintifik dan tafsir syariatik.
Dalam kes tadi, seorang gadis tidak mampu menanggung beban yang berat itu seorang diri. Apatah lagi, dianiaya sebegitu rupa. Ustaz Affan sudah menghantar beliau ke salah sebuah pusat pendidikan Islam di sini, dengan jagaan dan kawalan yang rapi, si ayah tidak boleh masuk dan mengfailkan kes culik anaknya.
Biar dia kenal Allah, kemudian dia akan kenal dirinya siapa. Kemudian dia akan kenal, fitrah dirinya hanya mengenali Allah dan pergi kepada Allah akhirnya. Untuk si ayah, agak tidak siuman untuk ‘menghantar’ si anak yang sudah berubah nanti kepada si ayah untuk berdakwah. Biar kuasa yang lebih tinggi, dengan veto pemimpin, yang mampu mencegah kemunkaran dari menjalar leluasa.
Memang Allah itu adil, tiada penafian lagi.
Peristiwa yang satu, akan menyedarkan umat yang sejuta. Bertuahlah gadis itu, Allah sangat sayangkan dia.
Kalau kita mengharapkan ustaz-ustaz yang sekeping dua ini, tidak akan kemana. Bukan kita membuang kepercayaan kepada golongan asatizah ini, tetapi mereka memerlukan pendukung yang lebih ramai yang mampu terjun ke medan dakwah dan MEMBERI.
Kita perlu keluar dari ZON SELESA dan hidup dalam ZON MENCABAR seperti tadi.
Kita mungkin tidak mengalami, tapi cuba untuk memahami.

‘Allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum itu, melainkan kaum itu mengubahnya dengan sendiri.

-Islam Itu Indah-

1 comment:

  1. adilkah?
    apa pengakhirannya?
    terasa apa guna diberi nikmat hidup andai asik tersiksa.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

blog2 lain